Vándor bemutatók középiskolások számára

A Kecskeméti Főiskola "Tudó-sok(k) - a tudományos eredmények elismertetése és népszerűsítése a Kecskeméti Főiskolán és a Dél-Alföldi Régióban" című TÁMOP-4.2.3.-12/1/KONV-2012-0043 sz. nyertes pályázata segítségével lehetőség van matematikai, műszaki, informatikai és természettudományos ismereteket közvetítő, népszerűsítő előadások, érdekes kísérletek, feladatokkal színesített rendhagyó órák tartására középiskolások számára.

Betekintő az elmúlt és soron következő órák anyagaiba.

 

A robotika fejlődése az ókortól napjainkig

Óratartó: Pásztor Attila, főiskolai adjunktus (Informatika Tanszék, Kecskeméti Főiskola, GAMF Kar)

Tartalomból: Az óra keretében a tanulók megismerkedhetnek az ókorban megjelenő robotszerű eszközökkel, a robotika legfontosabb mérföldköveivel, valamint napjaink humanoid, android és geminoid robotjaival. Bemutatásra kerül néhány, középiskolában alkalmazott csoportos robotkommunikációra épülő megoldás is.

 

Statisztikai szimulációk interaktív honlapok segítségével

Óratartó: Dr. Pap-Szigeti Róbert, főiskolai docens (Informatika Tanszék, Kecskeméti Főiskola, GAMF Kar)

Tartalomból: A véletlen jelenségek szimulálására számos szoftver lehetőséget biztosít. A honlapok interaktivitását lehetővé tévő nyelvekkel és grafikai eszközökkel is viszonylag egyszerűen megoldhatjuk számos véletlenszerű esemény eredményének szemléletessé tételét. Az interaktív óra betekintést ad a szimuláció lehetőségeibe, egyúttal lehetőséget ad a tanulóknak arra, hogy a jelenségekhez kapcsolódó paraméterek változtatásának hatását megfigyeljék.

 

Mobil robotok felhasználása az ipartól a geminoidokig

Óratartó: Pásztor Attila, főiskolai adjunktus (Informatika Tanszék, Kecskeméti Főiskola, GAMF Kar)

Tartalomból: Az óra keretében a tanulók megismerkedhetnek 1940-es évektől kezdve a robotok felhasználási területeivel.

 

Energia és fenntartható fejlődés

Óratartó: Nagy Péter, főiskolai docens (Természet- és Műszaki Alaptudományi Tanszék, Kecskeméti Főiskola, GAMF Kar)

Tartalomból: Az óra keretében a tanulók megismerkedhetnek az energia fizikai definíciójával, a fizikai energia fajtáival és ezek egymásba alakulásának lehetőségeivel. Szemléletes példán keresztül tárgyaljuk a kötési energia felhasználási lehetőségét, az energiatartam számolását és az energia minőségi jellemzőjének bevezetésével feloldjuk az energia-megmaradás törvényének és a napjaink energia-válságának látszólagos ellentmondását. Definiáljuk az ökológiai lábnyom fogalmát és felvázoljuk a fenntartható fejlődés stratégiai lehetőségeit.

Eseménynaptár

Elérhetőségeink

Neumann János Egytem - Tudósház
6000 Kecskemét
Homokszem u. 3-5.
Tel: 76/514-760
E-mail: tudoshaz@uni-neumann.hu

Médiatár