Terro-X


 

Üdvözöljük a TERRO-X tereprobot-építő verseny hivatalos honlapján!

A jelentkezés LEZÁRULT.


 

MIRŐL SZÓL?

    A verseny feladata olyan rögzített szállítási méretű, távirányítású szerkezet létrehozása, mely az általunk összeállított változatos terepi viszonyok mellett képes a versenykiírásban szereplő pályán közlekedni (téglarakás, vizes árok, lágy homokos szakasz, ugrásszerű szintkülönbség, lépcső) úgy, hogy a gép nem támaszkodik a repüléssel kapcsolatos technológiákra (nem alkalmazhat rakéta-hajtást, propellereket, siklószárnyakat, azaz nem repülhet).

   A hallgatóknak nem csak a versenyen, hanem a felkészülési idő folyamán is meg kell oldaniuk a saját tervezésű gépeik tükrében bizonyos feladatokat (mérföldköveket kell teljesíteniük), melyek jó csapatmunkát és jó technikai kommunikációt követelnek. Ennek eredményeképp nem minden jelentkező jut el biztosan a versenyre, ám azoktól, akik teljesítik ezeket a feladatokat, biztosan látványos mérnöki teljesítmény várható. A versenyt idén ősszel rendezzük meg, ha az időjárás nem zárja ki, akkor szeptember 25.-én, szombaton a KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN, 20:00-kor.

   A megmérettetést első sorban főiskolás, egyetemista hallgatók részére írtuk ki. A versenyre 3 fős csapatok jelentkezését vártuk, melyeket egy mentor oktató segíthet. Lehetőség volt nem oktatási intézményből is jelentkezni, de az ilyen szerkezetek csak demonstrációs jelleggel, a versenyen kívül, a konstrukciós futamon mérhetik össze erejüket.

A versenyre jellegére, mélységére vonatkozó információk a jelentkezéshez:

VERSENYKIÍRÁS    PLAKÁT    A FELHÍVÁS VIDEÓJA TUDTA?

    Az első TERRO-X "real" terepi versenyt tavaly nyáron rendeztük meg. A versenyre 9 csapat nevezett, de végül a megmérettetésig csak 5 jutott el: PARALLEL (KF-GAMF), SPIRIT (KF-GAMF), BETA-TEAM (ELTE-BME), ZENIX (KF-GAMF), HOUSTRUM (KF-GAMF).

   A versenypálya a vártnál is jobban megterhelte a gépeket: a beázás, a sárrá összeálló homok és a sziklás lejtő többjük motorvezérlését működésképtelenné tette. A legtöbb pontot végül a HOUSTRUM szerezte meg, akik többek között a fődíjat - egy tabletet is magukénak tudhattak. Ha kíváncsi a 2014-es versenyre, csapataira, bemutatkozó videóikat és a rendezvény összefoglalóit megtekintheti a következő lejátszási listában:

TERRO-X real 2014 lejátszási lista

KEOL cikk a rendezvényről


NEM VERSENYZŐ? - legyen támogató!

Ha szeretne hozzájárulni a fiatal mérnökök pályaműveinek elismeréséhez, részt venni ennek a non-profit versenynek a szervezésében, megismerni, segíteni a csapatokat, kérem ne késlekedjen. A Ön vagy cége esetleges felajánlásával kapcsolatban a következő gondolatokat szeretnénk közvetíteni:

- A jó ügy mellé állni, mindig nemes. Ön felajánlásával a jövő talán legkreatívabb mérnökeit ösztönzi, tehát valóban azokat, akik már most is tényleg oda teszik magukat!

- Támogatóként megismerheti azokat a tehetséges fiatalokat, akik elegendően talpraesettek és kreatívak ehhez a versenyhez és akikre talán később akár saját munkatársaként is tekinthet - azaz ha a műszaki területen keres versenyképes munkaerőt, jelentkezése talán a legjobb befektetés lehet.

- Támogatóként cégét minden rendelkezésre álló felületünkön reklámozzuk, szerepelni fog a csapatok gépein és youtube-os videóin, kiállításain és média-megjelenéseiben is.

- A lehetséges támogatás mértékét, jellegét alapvetően Ön határozhatja meg.

- Támogatóként elsősorban a csapatok elismerésében kérjük segítségét, de más jellegű felajánlását (műhelyhasználat, bemérés, lézeres vágás, 3D nyomtatás, nyersanyag felajánlás stb.) is szívesen vesszük és a csapatok felé közvetítjük!

- Érdeklődését az alábbi e-mail-címeken várjuk!


Elérhetőség - kérdések - információk: 

Verseny-adminisztátor, szervező:         Buknicz Edina,       buknicz.edina@hszk.kefo.hu

Verseny rendező, szervező:                    Dr. Csík Norbert,   csik.norbert@gamf.kefo.hu


 Hírlevelek:  [1] [2]MÁR JELENTKEZETT CSAPATOK:

01.  B.M.V. - Kecskeméti Főiskola GAMF Kar
02.  Kokec Kft. - Kecskeméti Főiskola GAMF Kar
03.  Parallel - Kecskeméti Főiskola GAMF Kar
04.  Szupercsapat - Kecskeméti Főiskola GAMF Kar
05.  Etigen - Kecskeméti Főiskola GAMF Kar
06.  Geek-X-err - Kecskeméti Főiskola GAMF Kar
07.  Spirit - Kecskeméti Főiskola GAMF Kar
08.  ZENIX - Kecskeméti Főiskola GAMF Kar


GAMF-osok FIGYELEM!

Minthogy a versenyt helyben rendezzük, szeretnék ha tőlünk többen is eljönnétek, így némi további motivációt biztosítanánk főiskolánk hallgatóinak: azon csapat, amelyik a verseny napjáig versenyben marad és ott működőképes (legalább egy pályaszakaszt szabályosan teljesítő), saját építésű gépet mutat be, az alábbi tárgyakból a következő pontokat tudja elszámolni: Elektrotechnika 30p, Elektronika (+1 jegy), Irányítástechnika 20p, Digitális technika 20p. 

Rendezői oldalról erősen javasoljuk a gépészmérnök-informatikus vegyes csapatok kialakítását, melyek legfeljebb 3 fősek lehetnek.


GY.I.K.:

- Csapattagot lehet-e cserélni?   Más műszaki, hallgatói versenyek kapcsán tudjuk, hogy a megmérettetés előtti lelkesedés egyénenként eltérően marad meg, ami hátráltathatja a csapatot a siker felé. Emiatt a csapattagok cserélődhetnek, ha nekünk ezt a cserét előre lejelentitek. Díjazni csak azokat tudjuk, akik a verseny napján lejelentett csapattagként megjelennek. Két fős csapatok bővülhetnek így 3 fősre is, illetve létszámcsökkentés is elképzelhető. Ezzel kapcsolatban azonban fontos megjegyezni, hogy a csapattagok variálására (szervezési okokból) az utolsó egy hónapban már nincs lehetőség, azaz, ha bizonytalanságaitok vannak ezen a téren, azt legkésőbb május 12.-ig kellene megszilárdítani.

- Átugorhatja-e a gépem az egész pályát?  Nem, a gépnek a pályaszakaszokat teljesítenie kell. Az I. Hírlevél kitér arra, hogy a gép miként ugorhat, de teljes pályaszakaszokat nem hagyhat így ki. Azt a pályaszakaszt, ahol a hamus-saras szakasz kezdődik és amely a függőleges szintugrásba torkollik a gép átugorhatja, amennyiben képes a megemelt 1m2-es felületen landolni, hiszen az erre történő feljutás éri a pontszámot.

- Hozhatok-e 5 különböző robotot az egyes pályaelemek teljesítéséhez, ha azok beleférnek a szállítási dobozba? Nem, a verseny célja egyetlen multifunkciósnak tekinthető eszköz kivitelezése.

- Ha pózolás előtt/közben átesek a kőzetdomb másik oldalára, vissza lehet mászni pózolni? Igen, a lecsúszás oldalán lehet visszakapaszkodni. Ekkor a pályaelem teljesítésre kerül, és vissza lehet kapaszkodni pózolni. Arra azonban vigyázzunk, hogy a pályelemen történő tartózkodás ha átlépi az 5 percet (eredeti feljutás, visszakapaszkodás és ismételt lejutás) akkor percenként büntetőpontokat vonunk le. A pózolás maga a domb tetején fél-egy perc lehet a fotósok és a közönség számára.

- Lehet-e hosszabb a gép, mint 0.6m, ha belefér a dobozba? A feltétel a 0.6X0.6X0.6m-es szállítási méretű térfogat. Ennél lehet hosszabb, ha még így is belefér a dobozba (átlós hossz), vagy ha önműködően (távirányítással) képes a szállítási tárfogatból üzemi állapotba "kinyílni", vagy abból összecsukódni.

- Van-e valamilyen megkötés a motorokra? A robot nem támaszkodhat a légkör meglétére - ez kizárja a robbanómotoros verziókat. Érdekes módon azonban nem zárja ki a mechanikusan tárolt energiát, mint amilyen a rugó, vagy a lendkerék. Gépeitek lehetséges felhasználási továbbgondolása szempontjából azonban az elektromos motor alkalmazása célszerű (nem szükségképp drága RC-motorok kellenek: bontóból PC/nyomtató/ablaktörlő motorok jól jöhetnek) - tekintve azt a tényt is érdemes figyelembe venni, hogy a pályaelemeket egy töltéssel keresztül kell vinni. Az áramfelvételt a különböző nyomatékokra a tavalyi tapasztalatok alapján minden eshetőségre nézve kordában érdemes tartani - megfelelő áttételezéssel, illetve biztonsági, figyelő áramkörökkel.