KUTATÓK ÉJSZAKÁJA 2014. 09. 26.

 


Várható programok a Tudósházban:

I. Varázs szoba

Látványos kísérletek, interaktív bemutatók Dr. Csík Norberttel - fizikus, főiskolai adjunktus, Kecskeméti Főiskola GAMF Kar

Az egyes állomások folyamatosan látogathatóak, segítségünkre lesznek szorgos főiskolai hallgatók is.

Terem: 309, 310

Időtartam: nincs meghatározva, az állomások folyamatosan látogathatóak

Kezdés: 18:00 órától, látogathatóság 21 óráig


II. Paradox fizika – furcsa jelenségek címmel előadás Nagy Péterrel - fizikus, főiskolai docens, Kecskeméti Főiskola GAMF Kar

Terem: 313

Időtartam: 50-55 perc

Kezdés: 18:30 és 19:30

A fizika az anyagi világ objektív törvényszerűségeit tárja fel, amelyek alapján képesek vagyunk megérteni környezetünk történéseit. Néha azonban úgy tűnik, hogy nem csupán a „józan paraszti ész”, de a fizika is cserben hagy bennünket: bizonyos jelenségek teljesen megmagyarázhatatlannak, sőt lehetetlennek, ismereteinkkel ellentmondásban levőnek látszanak. Természetesen minden esetben kiderül, hogy csupán látszólagos ellentmondásról van szó, ezért nevezzük ezeket paradox jelenségeknek.

Az előadás ilyen izgalmas, furcsa, hihetetlennek tűnő jelenségeket mutat be, többek között: miért és merre forog a fénymalom, tud-e a kacsa úszni, lehet-e a vízen járni, mi a tűztornádó, hogy került a főtt tojás a tejesüvegbe, mégis létezik telekinézis (sic!), hogyan csináljunk hó-függönyt a szomszéd ablaka elé, labirintusban bolyongó vízcseppek, „kezemre forró ólmot öntsetek” (sic!), homokot vasvillával, miért síeljünk airbag-gel a hátizsákunkban, zenélő és ugráló homok és további érdekességek. Az előadás végén arra is mutatunk néhány konkrét példát, hogy miként használják fel szélhámosok pénzszerzésre az átlagemberek felületes fizikatudását és hiszékenységét.

 

III.   A pszichológia percei - Kollár Mária klinikai szakpszichológussal

Terem: 407

Kezdés: 18:00 órától

Témakörök:

18.00 - 19.30: Autogén tréning ismertető és bemutató - maximum 15 fő, regisztráció itt

Az autogén tréning ellazulást és összpontosítást segítő gyakorlat.

Vezető segítségével már az első gyakorlat során érzékelni lehet, az izmok ellazulását és a felfrissülést. A gyakorlatok egyszerűek, a hétköznapok erőfeszítései mellett elsajátíthatóak. Az autogén tréning segíthet elválasztani, lezárni az előző gondolatokat és az új feladatra átvinni a figyelmet, az összpontosítást megújítani.

A Tudósházban a jelentkezők részt vehetnek egy foglalkozáson, kipróbálhatják a módszert.

A többi foglalkozáshoz az elkövetkező hetekben lehet csatlakozni, minden egyes együtt végzett gyakorlat hozzásegít az önálló gyakorlás sikeréhez. 

19:30 - 21.00: A jó párkapcsolat titkai előadás

 Párkapcsolatok interaktív előadás, beszélgetés

Kapcsolataink fejlődésének biztosítása 7 kérdéskörön keresztül, csoportos foglalkozás beszélgetéssel, kiscsoportos megbeszélésekkel, párokban elosztott feladatokkal. Kapcsolati készségeink fejleszthetőek, erre konkrét példákat keresünk, melyek építik azt és melyek rontják. Egy-egy  gyakorlatot itt végzünk el, másokat később lehet gyakorolni az optimizmus, egymás támogatása, az odafigyelés érdekében. Támpontokat adunk a szeretet térkép kialakításához, a konfliktusok megoldásához, a csapdák felismeréséhez. Célunk, hogy párunkkal úgy érezzük és lássuk magunkat, hogy mindketten közelebb jussunk álmaink, vágyaink megvalósításához, szeretetünk, szerelmünk tüzének életben tartásához.

 

IV. Leonar3Do - Interaktív 3D virtuális valóság a számítógépemen

Előadó: Rátai Dániel - Leonar3Do feltalálója, alapító tulajdonos

Terem: 312

Időtartam: 50-55 perc

Kezdés: 19:00 

Leonar3Do egy integrált szoftver és hardver platform, amely virtuális valóság (VR: en:Virtual reality) környezetet képes teremteni. Segítségével a térben lehet objektumokat alkotni, tetszőlegesen változtatni és elemezni. A Leonar3Do a forgalomban levő személyi számítógépek konfigurációit komplett interaktív 3D munkakörnyezetté egészíti ki.

Az előadást megelőzően és ezt követően lehetőség nyílik a Leonar3Do  közelebbi megismerésére.

 

V. Számítástechnikai történeti kiállítás - szakdolgozatok, gépek és eszközök bemutatója

Terem: 405

Időtartam: folyamatosan látogathatóak 18:00 órától 21:00 óráig

 

 VI. Zseblámpás túra egy homokbányai laktanya épületben 

Időtartam: kb. 40 perc

Kezdés: 18:00 órától

Vastagtalpú cipő és zseblámpa előfeltétele a részvételnek.

 

A programok folyamatosan bővülnek!


 

Elérhetőségeink

Neumann János Egytem - Tudósház
6000 Kecskemét
Homokszem u. 3-5.
Tel: 76/514-760
E-mail: tudoshaz@uni-neumann.hu

Médiatár