Kutatók Éjszakája 2014 - Összefoglaló

2014. szeptember 26-án a Kecskeméti Főiskola Tudósháza harmadik alkalommal csatlakozott a méltán népszerű, évről-évre egyre több látogatót vonzó rendezvénysorozathoz. A Ház nyolcféle állomását mintegy kétszázan látogatták.

A zökkenőmentes lebonyolításban és kellemes hangulat kialakításában idén több önkéntes főiskolai hallgató is a segítségünkre volt, az est sikeréhez éppúgy hozzájárultak, mint a tereprendezők, segítő-előadó oktatók, szervezők és külsős partnerek.

Programjaink között szerepelt többek között az interaktív, virtuális valóságot modellező Leonar3Do bemutatása, maga a feltaláló-fejlesztő Rátai Dániel társaságában, aki másodpercek alatt rajzolt, szerkesztett, animált az okos eszközzel. A madarat még a legkisebbek is szívesen kipróbálták, míg a nagyobbak izgalmas kérdésekre kaptak választ erről az innovatív, világon egyedülálló platformról és informatikai háttérről.

Kollár Mária pszichológus előadás keretében osztott meg hasznos ismereteket párkapcsolati kérdésekkel kapcsolatban a hallgatósággal, az előzetesen regisztráltak számára pedig autogén tréning bemutatót tartott.

Teltházas érdeklődés övezte Nagy Péter tanár úr előadását is mindkét alkalommal. Az elsőre, látszólag megmagyarázhatatlannak tűnő vagy egymásnak ellentmondó jelenségekről legtöbbször kiderül, hogy mi áll a háttérben, mely fizikai törvény vagy hatás számlájára írható - sokszor nem is gondolnánk, miben rejlik a titok. Tanár úr szórakoztató formában, egyedi előadásmóddal rántja le a leplet ezekről a paradox jelenségekről,  szakmai hozzáértése garancia a 'megvilágosodásra'.

A Varázs szoba egész este folyamatosan látogatható volt. Az optikai illúziót keltő képek, a cikkcakkban folyó, szikrát generáló vagy épp visszafelé csepegő víz, a végtelen tükör és a világító fal sokakat ámulatba ejtett. A kísérleti állomások fizikai hátteréről Csík Norbert tanár úr és az önkéntes főiskolai hallgatók meséltek lelkesen a látogatóknak, akik ki is próbálhatták, irányíthatták az eszközöket. Sőt még instrukciókkal is gazdagodtak arra az esetre, ha maguk vállalkoznának a látványosságok otthoni megépítésére.

A Társalgóban lehetőség nyílt tudományos játékkal kirakózni, és a Varázs szobában látott Gardner professzor figuráját meghajtogatni. A kísérletezni vágyók a kirakott játékot és 3D figurát megtarthatták emlékbe.

A Kecskeméti Főiskola GAMF Karáról nemrég betelepült Számítógép történeti kiállítás első alkalommal volt látható a Házban. A nosztalgiázni vágyók egészen a 1970-es évektől követhették nyomon a számítógép és számítástechnika történetét.

Az egyetlen külsős helyszínen megvalósuló programunk a Zseblámpás laktanya túra volt, ahol Nagyné Gazdik Edit munkatársunk mesélt a laktanyák történetéről, az akkori körülményekről. A nagy sikerre való tekintettel az eredetileg tervezett három turnust további négy csoport követte.

 

Bízunk abban, hogy a hagyományt a jövő évben is folytatni tudjuk és további állomásokkal gazdagíthatjuk a programot.

 

Galériáért kérjük, kattintson ide: Fotók

Eseménynaptár

Elérhetőségeink

Neumann János Egytem - Tudósház
6000 Kecskemét
Homokszem u. 3-5.
Tel: 76/514-760
E-mail: tudoshaz@uni-neumann.hu

Médiatár