Legyél Te a Showman!

A korábbi évek kedvező tapasztalataira építve a Kecskeméti Főiskola Tudósháza és GAMF Kara 2015 őszén is meghirdette a Legyél Te a Showman elnevezésű fizika kísérleti bemutató versenyét a főiskola nappali tagozatos hallgatói számára. 

A verseny célja a fiatalok természettudományos ismereteinek bővítése, a fizika megszerettetése, lehetőség biztosítása a diákok kreatív ötleteinek megvalósítására egy show keretében, ahol közönség előtt mutathatják be saját fizikai kísérletüket, ezáltal a fizika népszerűsítése.

A versenykiírás szerint minden versenyzőnek (illetve maximálisan 2 főből álló csapatnak) egy általa választott fizikai jelenséghez kapcsolódó kísérleti bemutatót kell saját eszközeiből összeállítania, és azt a show keretében közönség előtt bemutatnia, előadás formájában (bevezetésként a jelenségkör rövid ismeretétese, a saját kísérlet lényege, megvalósítási módja, a kísérlet bemutatása, végül magyarázatok, következtetések), néhány perces időtartamban.

Az idei versenyre 29 nevezés érkezett, amelyből végül 20 kísérlet bemutatására került sor a december 3-adikán a Tudósházban megrendezett show keretében.

A kísérleti bemutatókat szakmai zsűri értékelte pontozásos rendszerben az alábbi szempontrendszer alapján: a választott jelenség(kör) érdekessége, a kísérleti eszköz megépítésének ötletessége, a kivitelezés minősége, az eszközzel bemutatott kísérlet színvonala, a magyarázat érthetősége, szakmai korrektsége, az egész bemutató hatásossága a fizika népszerűsítése nézőpontjából. A verseny I.-III. helyezettjei (15, 10, illetve 5 ezer forintos) jutalomban részesültek, a további résztvevők emléktárgyat kaptak, valamint a közönség szavazata alapján közönségdíj (könyvjutalom) is kiosztásra került.

 A bemutatott kísérletek többsége igen egyszerű jelenséget mutatott be, de akadtak igen komoly átgondolást, illetve munkát igénylő kísérleti eszközök is. Minden jelenlevő megtapasztalhatta, hogy annak ellenére, hogy a program csaknem kétórányi volt, a változatos, színes és érdekes fizikai jelenségek sora folyamatosan fent tudta tartani az érdeklődést. Természetesen akadtak pontatlan megfogalmazások (néhányan rettenetesen lámpalázasak voltak), sőt téves információk is, de egészében tekintve mindenképpen sikeres és tanulságos rendezvény volt. A legnagyobb érdeklődést kiváltó bemutatók a Tesla-tekercs meghajtású ionmotor, a gázokban kialakuló állóhullámokat látványosan megjelenítő Ruben-cső, a termo-akusztikus hatásra épülő Rijke-cső, a nem-newtoni folyadékok különös viselkedését illusztráló jelenségek, a tapadási súrlódási erőket igen egyszerűen, de meghökkentően demonstráló kísérlet és a Gauss-féle mágneses puska (amely megkapta a közönségdíjat) volt.

 

A verseny díjazottjai:

 

I. helyezés: Polyák Zoltán (Tesla-tekercs meghajtású ionmotor)

 

II. helyezés: Kiss Norbert (Kísérletek Ruben-csővel és Rijke-csővel)

 

III. helyezés: Szabó Bence László (Gauss-puska)

 

Közönségdíj: Szabó Bence László (Gauss-puska)

 

Köszönjük a részvételt mindenkinek, gratulákunk a díjazottaknak!

Eseménynaptár

Elérhetőségeink

Neumann János Egytem - Tudósház
6000 Kecskemét
Homokszem u. 3-5.
Tel: 76/514-760
E-mail: tudoshaz@uni-neumann.hu

Médiatár